Leaphy


Het ontstaan van Leaphy?

Leaphy is ontstaan door 2 leerlingen uit vwo4 op het Corderius college. Zij ontwierpen de Leaphy robot voor een schoolproject die zijn hadden. De opdracht was om een robot de ontwerpen binnen een bepaald budget. Door de hulp van de stichting Science4kids en docenten van het Corderius college werd de robot nog wat verbeterd. Door veel sponsors en vrijwilligers werd het mogelijk om de kosten om een robot aan te schaffen omlaag.

 

Hoe kwam ik in contact met Leaphy?

Op mijn school, het Orion Lyceum in Breda, maken we elke periode een onderzoek. Dit jaar kregen sommige uit de klas de mogelijkheid om aan het Leaphy project mee te doen. Er werd uitgelegd dat het een project was waar je vooral met robotica en programmeren aan de gang gaat. Ik ging mezelf alvast wat informeren over het onderwerp robotica. Eenmaal toen een groepje van 10 leerlingen werd uitgekozen kregen we uitleg van onze mentor over wat ons te doen stond.   

 

Mijn Leaphy ervaring?

Samen met iemand van Leaphy zijn er twee datums afgesproken waar we kennis maakten met Leaphy en waarin we les kregen over het bouwen van een robot en het programmeren. Op de eerste datum maakten we kennis met Olivier van Beekum de voorzitter van Leaphy. Na het kennismaken mochten aan de hand van een handleiding beginnen aan het bouwen van je eigen Leaphy robot. De robot in elkaar zetten ging super goed, als je de handleiding goed leest hoef je alleen de handleiding na te doen. Wanneer het bouwen van de robots klaar was kon je beginnen aan het programmeren van de robot, dit ook via een handleiding. Het programmeren ging goed. We begonnen met simpel met het programmeren van lampjes die aan het uit gaan. Wanneer je dit onder de knie had ging je de robot laten rijden. Op de tweede datum gingen we verder met het programmeren en liet je de robot de afstand tussen zichzelf en een object meten en wanneer die dan <30 kHz (kilohertz) was stopt de robot en draait dan 90º en rijdt daarna weer rechtdoor. Wanneer dit helemaal goed ging kon je bij een bepaalde afstand en kleur lampje toevoegen. Bijvoorbeeld bij een afstand van <30 kHz wordt het lampje rood. Als allerlaatste kan je de robot zo programmeren dat hij met zijn lijnensensor een lijn volgt. Het programmeren van de robot doen we in het programma mBlock. 

 

Leaphy les geven?

Het bouwen en programmeren van de robot was slechts een voorbereiding van het Leaphy project. Na het bouwen en programmeren is het de bedoeling dat wat wij geleerd hebben leren aan kinderen. Onze doelgroep is groep 7 en groep 8 van de basisscholen. Omdat wij weinig ervaring hadden met het les geven vonden we het een goed idee om eerst een Leaphy les te geven om een beetje ervaring op te doen voordat we naar een basisschool gingen om daar les te geven. Dit hebben we dus gedaan. Het les gegeven ging goed en we zijn goed voorbereid voor het lesgeven op de basisscholen. Er is al contact opgenomen met een basisschool en ze zijn geïnteresseerd in een Leaphy les. In de toekomst gaan we dus het laatste gedeelte van het Leaphy project doen en dat is een les geven aan een basisschool.

 

De originele site van de stichting leaphy: https://leaphy.nl.

Voor mijn onderzoek over robotica klik op het home menu op de button 'Mijn onderzoek over robotica'.